Perler er så meget mere

af | mar 6, 2021 | Perler, Smykker

De fleste har et smykke med den klassiske hvide perle. Men der findes så mange smukke og forskellige slags perler. Perler er så meget mere end den klassiske hvide perler.

De findes i forskellige farver, former og kvaliteter. Jeg er personligt helt vild med barokke perler. Det er perler som har en spændende og anderledes form. Det er så imponerende at muslinger kan skabe så smukke perler. Men det er ikke alle muslinger som skaber perler som er af smykkekvalitet. I dette afsnit kan du læse om hvordan perler klassificeres og lidt om de forskellige typer af perler der findes.

Hvor kommer perlerne fra?

Der skelnes mellem saltvandsperler og ferskvandsperler. Perler der kommer fra muslinger der kun lever i saltvand ude i havet og perler der kommer fra muslinger som kun lever i ferskvand f.eks. floder. Desuden skelnes der også på naturperler og kulturperler. Naturperler er hvor perlerne er skabt uden menneskelig indgriben og kulturperler er perler skabt med menneskelig indgriben. De er dyrket på perlefarme.

Foruden det før nævnte, så deles perlerne også ind i oprindelse, altså hvilket hav muslingerne lever i og dermed hvor perlernes produceres. F.eks. Tahiti perler, South Sea perler. Samt også hvilken art musling perlerne kommer fra f.eks. Pinctada maxima, Pinctada margaritifera cumingii, Haliotis, Melo, Conch, Pinctada radiata, Pinctada martensii fucata/akoya

Hvordan bliver en perler til?

En perle skabes ved at der trænger et fremmedlegeme ind i muslingen. Muslingen bekæmper eller beskytter sig på en måde ved at forsegle fremmedlegemet med perlemor. Hen over tid kommer der flere lag af perlemor fra muslingens inderside på fremmedlegemet. Fremmedlegemet kan f.eks. være en parasit. Perler består derfor af det samme materiale som muslingens skal er lavet af. Det kan tage mange år for en musling at lægge så mange lag perlemor om en parasit. Disse perler er naturperler.

Idag opdrætter vi perler. Vi mennesker dyrker muslinger på net og isætter kunstig fremmedlegeme ind i muslingerne. Herved kan der produceres større perler og mere runde perler. For de helt runde perler er nærmest umulig at finde helt naturligt.

Tahitiperle i påfuglefavrer med guldophæng med små guldkugler
tahitiperle vedhæng med diamant og guld

Perler kan være meget kostbare

Perler graderes også ligesom diamanter graderes, for at vurdere og værdisætte perlerne. Der arbejdes med fem parametre, som kaldes de fem S’er:

Shine (glans)

Surface (overflade)

Shade (farve)

Shape (form)

Size (størrelse).

Den vigtigste parameter er glansen. Jeg selv blive helt fortabt i perler, som har en helt egenstående glans og hvordan de chancerer i forskellige nuancer. Har perlerne et tykt lag perlemor giver det også en rigtig flot glans. Overfladen skaleres derefter hvor perfekt en overflade de har. Det er helt almindeligt at perler har små prikker eller fordybninger. Men jo færre de har af dem, jo mere værdsat er de.

Perlernes farve bedømmes ud fra grundfarve og overtone eller nuance. F.eks. en perle kan være primær hvid med en overtone af rosa. Farverne på perler afgøres af hvilken musling de kommer fra og indersiden af muslingens skal.

Perlerne dannes af et fremmedlegeme i muslingen og formen på perlen afhænger af formen på fremmedlegemet der bliver sat ind i muslingen. Perlernes form inddeles typisk i følgende former:

Perfekt runde perler

Næsten/nær runde perler

Pære/dråbeformede perler

Knapformede perler

Cirklede perler

Perler opkaldt efter former. f.eks. kors, hjerte m.m.

Barokke perler, som er amorfe og uregelmæssig i formen.

Som nævnt tidligere er jeg meget begejsret for de barokke former. Her kan fantasien virkelig udspille sig, og vi mennesker har en tendens til at se mening i former. Så vi begynder at sammenligne formerne med noget genkendeligt. F.eks. at formen på perlen kan ligne en fugl.

Størrelsen på perler har også en betydning for værdisætningen. Jo større perler er, jo mere værdifuld. Størrelsen afhænger af forskellige forholde. Det kan være størrelsen på fremmedlegemet som der sættes ind i muslingen, fødeforhold, helbredstilstand og vandtemperatur.

På mange måder virker det meget komplekst at sætte sig ind i perlernes univers. Derfor er en perle ikke bare en perle. Det er en hel videnskab i sig selv. Perlen i forhold til smykkefremstilling er også en vigtig industri og historisk set også et udtryk for magt og præstige.

Ønsker du at vide mere om perler, kan jeg varmt anbefale Nina Halds bog “Perler – Pragt, prestige og perspektiver”. Meget af den viden jeg har beskrevet her, er takket været denne bog.

Få designet dit personlige smykke med en perle

Jeg arbejder selv med både ferskvandsperler og saltvandsperler. De er alle kulturperler og jeg har færdige smykker med perler, som er klar til salg i min shop. Men jeg har også løse perler, hvor du kan være med til selv at designe dit nye perlesmykke. Mulighederne er mange og kontakt mig endelig for at høre mere og for at booke et designmøde.

lyserød ferskvandsperlevedhæng med sølv og guld opgæng

0 kommentarer

X
0
    0
    Din Kurv

    Book et designmøde og få en diamant med i prisen!

    Book et designmøde om jeres vielsesringe i uge 37 eller 38, og få en smuk diamant på op til 0.10ct (værdi 3.100 kr.) med i prisen, hvis I bestiller jeres ringe på mødet.

    Gør jeres vielsesringe ekstra unikke og glimtende – helt uden ekstra omkostninger!

    Tilbuddet gælder kun i uge 37 og 38 – book jeres møde i dag!

    BOOK NU