De 4 C’er – Hvad for noget?

af | mar 5, 2021 | Ædelstene, Smykker, Vielsesringe

Diamanter er smukke i smykker og de er fantastiske at arbejde med, da de er de hårdeste smykkesten i verden. Diamanter er værdifulde og for at vurdere hvor værdifuld en diamant er, klassificeres de inden for 4 C’er. Hvad disse er, kan du læse mere om i dette indlæg.

diamanter i forskellige størrelser

Som nævnt er diamanter de hårdeste smykkesten vi har og de tåler rigtig meget. De kan også kun slibes af diamanter. Diamanter vurderes ud fra 4 engelske termer:

Carat: På dansk Karat, dette begreb fortæller vægten på en diamant. 1 carat er 0,20 gram (200mg)

Clarity: På dansk klarhed. Diamanter kan indeholde urenheder, men jo færre urenheder de har, jo mere værdifulde er de. Disse urenheder kaldes også for indeslutninger. Har en diamant så få indeslutninger at de ikke kan ses i en ti gange forstørrelse er diamanten perfekt, også kaldet Flawless. Den næst bedste klarhed kaldes Internally flawless, derefter VVS1, VVS2 , VS1, VS2, SI1, SI2 og i sidste ende er der I1, I2, I3

Colour: På dansk farve. Diamater findes i forskellig farver, men de farveløse er mest anerkendte inden for smykkesten. De helt farveløse er faktisk de mere sjældne, for de fleste diamanter er lidt gullige og brundlige. Så derfor er de helt farveløse også de mest værdifulde. I Europa bruger vi en skala kaldet Scan. D.N-systemet, for at farvebestemme de farveløse diamant fra helt hvid til let gul. De bedste farver kaldes River, næst bedst Top Wesselton, derefter Wesselton, Top crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow og Yellow.

De rødlige, blålige og grønlige, sorte diamanter kalder man fancy.

Cut: På dansk slibning. Slibningen er det vigtigeste, for slibningen gør at lyset bliver kastet rundt i diamanten. Diamanter slibes i bestemt antal facetter og i bestemte vinkler, for netop bedst muligt at kaste lyset rundt i diamanten. I dag er det meget normalt at runde diamanter bliver brilliant slebet og det betyder at de bliver slebet med ca. 57-58 facetter. Det er ikke kun diamanter som kan brilliantslibes, det kan andre ædelsten også.

Det føles som ren videnskab når man først begynder at sætte sig ind i diamanter og ønsker du at vide mere og læse mere om diamanter, kan jeg stærkt anbefale Nina Halds bog “Diamanter – brillians, mystisk og historie”

Når jeg arbejder med diamanter i mine smykker arbejder jeg normalt med Top Wesselton VS, det er en i den gode ende af kvaliteten. Men jeg synes at diamanter med lidt krims krams (mange indeslutninger) i er spændende. Jeg kalder dem for diamanter med personlighed. Jeg holder også rigtig meget af diamanter som har mere brundlige eller lysebrune nuancer. De bliver også kaldt champagne farvede eller cognac farvede diamanter.

Nedenfor er en vielsesring til højre jeg har lavet, hvor den store diamant er en smuk champagne farvet diamant og det andet billede er en rose cut diamant, som er fyldt med indeslutninger. Men den har en ganske særlig glans som kun diamanter har. Jeg synes diamanten her er fyldt karakter og personlighed (det første billede).

Tyng guldring med høstanemone blomst og diamant i guldfatning
Ring af tråde i guld og hvidguld som går på kryds og værs over og under hinanden.

0 kommentarer

X
0
    0
    Din Kurv